15.1.2010

Ei mitään ihmeellistä. Ei ylimääräisiä pissoja, eikä ylimääräistä veden lipittelyä.Kaikki siis kunnossa.

12.1.2010 Tulokset

Soitin tänään eläinlääkärille. Ei ollut Mystillä sitten pissatulehdusta kuitenkaan. Oli näköjään tyttö kusaissut kahdelle matolle ihan vaan huvin ja urheilun vuoksi. No parempi niin. Kai. Jotain viitteitä oli jonkin sortin kohollaan olevista arvoista (jotka kerrottiin minulle eläinlääkärikielellä ja joiden nimeä en kuollaksenikaan muista). Eläinlääkäri kehotti seuraamaan juomista ja pissimistä. Jos jommassa kummassa tapahtuu muutoksia, niin sitten täytyisi käydä jälleen lääkärissä.

10.1.2010 Pissatulehdusta?

Nyt se sitten on jälleen täällä: pissatulehdus. Uskoisin. Aamulla herätessäni huomasin, että Mysti oli tehnyt yön aikana kahdet pissat kahdelle eri makuuhuoneen matolle. Ei muuta kuin molemmat pesuun. Siis matot. Ei koiraa. Otin Mystiltä heti aamupissasta näytteen kuppiin, mikä sujui hämmästyttävän helposti. Johtuiko se siitä, että Mysti ei huomannut purkkia kädessäni? Onnistuinko kerrankin harhauttamaan sitä? Yleensä nimittäin kun valmistaudun ottamaan Mystiltä pissanäytettä ja otan lasipurkin eteisestä kouraani, Mysti lähtee karkuun. Tai sitten se kieltäytyy ulkona liikkumasta. Se yksinkertaisesti istuu maahan ja tuijottaa minua murhaavasti. Joskus olen kierrättänyt Mystiä ympäri korttelia puolikin tuntia (pissanäytepurkki kourassani ), toiveissani saada kupin pohjalle edes muutama tippa. Mutta koira ei yritäkään pissata. Sillä sekunnilla kun minä luovutan ja laitan purkin taskuuni, tyttö lorottaa ivallinen ilme kasvoillaan maahan suuren lätäkön kallisarvoista pissaa. Mutta tänään siis sujui kerrankin paremmin. Mysti ei näyttänyt noteeravan koko toimitusta. Mittasin aamupissasta heti ph:n, joka oli kuitenkin normaali, eli 6. Kiteitä ei siis kaiken järjen mukaan pitäisi olla, mutta sisälle lirittely viittaisi kyllä tulehdukseen, kuten myös se että Mysti on pari edelleistä päivää pissaillut ulos normaalia enemmän. Huomenna siis pissanäyte lekuriin. Tuleepa samalla se kidetilannekin varmuuden vuoksi tarkastettua.

Yksi asia, jolla saattaisi olla tekemistä tämän pissatulehduksen syntymisen kanssa on, näiden kovien pakkasten lisäksi, karpaloiden ja puolukoiden puuttuminen ruokavaliosta. Mysti ei ole saanut kyseisiä marjoja kasvissoseesseen arviolta viimeiseen kuukauteen. Näiden marjojen sijaan Mysti on saanut ruusunmarjaa, jonka c-vitamiinipitoisuus on varsin korkea ja joka näin ollen auttaa pitämään virtsan ph:n tarpeeksi happamana. Aikaisemmin olen syöttänyt puolukkaa ja karpaloa Mystille säännöllisesti kasvissoseen mukana siitä asti kun aloitin barffauksen, syystä että  Mysti on kärsinyt virtsatien vaivoista melko paljon ikäisekseen ja sekä karpaloilla että puolukoilla on tunnetusti virtsateitä parantava vaikutus. Karpalon terveysvaikutus perustuu nykytiedon valossa karpalon sisältämiin fenoliyhdisteisiin, proantosyaniideihin, jotka estävät bakteerien tarttumista virtsateiden limakalvoille. Huomenna siis haen kaupasta jälleen ison säkin karpaloita. Pääsee Msyti taas takaisin punaisten marjojen makuun.

19.11.2009 pH:n mittaus

Mystin virtsa on päässyt happamoitumaan liikaakiin. Mittasin eilen Mystin virtsasta pH:n, joka yllättäen olikin tosiaan keikahtanut reippaasti happaman puolelle ja lähenteli nyt viittä, joka on jo liian hapan. Struviittikiteet muodostuvat emäksisessä virtsassa, mutta liian hapan virtsa altistaa sen sijaan kalsiumoksalaattikiteille. Näiden kiteiden hoitaminen ei onnistukaan enää pelkällä liuotusruualla, vaan ne vaativat leikkaushoitoa. Nyt siis Mystin virtsan pH pitäisi saada pikaisesti tasapainoitettua. Ensiapuna jätin dlmetioniinin kokonaan pois. Koska kasvissose on ollut niin omenapainotteista, uskon että omenoiden c-vitamiini yhdessä lisätyn dlmetioniin kanssa on saanut aikaan tämän pH:n heilahduksen.

Viikonloppuna mittaan pH:n uudelleen ja toivotaan että se on tuolloin taas tasapainossa. Varmuuden vuoksi vien ensi viikolla jokatapauksessa Mystin virtsanäytteen vielä eläinlääkäriin tutkittavaksi.

3.11.2009 Mysti haukkasi heppaa

Mysti sai siis ensimmäisen hepan luunsa syntymäpäivänänsä kunniaksi eilen. Ensimmäinen antamani hepan luu oli varsin rasvainen ja lihaisa ja laittoi vatsankin sitten sekaisin, kun annoin Mystin syödä tujua tavaraa hieman liikaa. Vahingosta viisastuneena olen nyt antanut heppaa pienemmissä erissä, eli Mysti on saanut pureskella luuta maksimissaan puoli tuntia kerrallaan. Nyt on vatsakin pysynyt kunnossa ja Mystille maistuu.  Ensi viikolla olisi sitten jälleen aika mitata virtsan ph. Hepan liha on aika magnesiumpitoista, eli katsotaan heilauttaako se pH:ta...

24.10.2009

Pakastelihat alkavat pikkuhiljaa loppumaan. Seuraavaksi siirrytäänkin sitten ihka oikeisiin hirven tai hepan  luihin. Ajattelin kuitenkin että ainakin näin alkuun antaisin Mystille luita 2-3 päivänä viikossa ja muina päivinä edelleen jauhettua liha-luuseosta.

15.10.2009 Rapsuttelu vähentynyt entisestään

Mystin rapsuttelu on loppunut lähes täysin.  Enää on havaittavissa ihan pientä rapsuttelua, mikä lienee aivan normaalia. Rikkinäiset kohdat ihosta ovat myös parantuneet. Olemme jatkaneet agilitya normaalisti, eivätkä oireet ole palanneet, joten näin ollen syynä lienee kuin lieneekin nauta-allergia.

Poro ja hirvi eivät ole aiheuttaneet mitään ongelmia, joten jatkan niiden syöttämistä tulevaisuudessa. Kylmiä väreitä rahapulassa pyörivälle työttömälle aiheuttavat vain poron ja hirvenluiden järkyttävän suolaiset hinnat.

3.10.2009 Rapsuttelu vähentynyt

Mystin rapsuttelu  on vähentynyt agilitytauon myötä. Syy oli siis ilmeisesti kuitenkin stressissä. Pientä rapsuttelua esiintyy vielä, mutta ei häiritsevässä määrin.

Mystin tulokset tulivat. Sekä munuais- että virtsa-arvot olivat erinomaiset. Myöskään kiteitä ei ollut. Uskaltaisikohan tässä alkaa toivomaan, että kideongelma olisi selätetty. Lääkäri tosin oli sitä mieltä että ruuasta tulisi jättää ylimääräinen c-vitamiini  pois. Pelkkä dl-metioniini kuulemma riittää pitämään virtsan tarpeeksi happamana, varsinkin kun kasvissoseessa on karpaloita niin reilusti. Näillä siis mennään.

Tänään kävimme hakemassa Mystille uuden satsin lihaisia luita. Kanansiipien rinnalle otin nyt jauhettua poron liha-luuseosta, koska Mysti on saanut poron rasvaista lihaa ja vatsa on kestänyt sitä hyvin, eivätkä kiteetkään ole lähteneet paukkumaan. Mikäli tämä tuhdimpi poro sopii Mystille niin seuraavassa satsissa hankinkin sitten jo ihan niitä murskaamattomia poron luita. Kylkeen kanan ruhoja.

Vitamiineista vaihdoin Virbacin kalaöljyn Nutrolin ravintoöljyyn ihan puhtaasti hinnan takia. Työttömällä ei ole hirveästi valinnanvaraa. Lisäksi ostin ison purkin Dorwestin easy-green ravintolisää.

27.9 Verinäyte

Lekuri otti viime viikolla rokotusten yhteydessä Mystistä verikokeen, josta tutkitaan mahdollista munuaisten vajaatoimintaa. Halusin testin, koska tiedän ko. oireiden olevan epämääräisiä ja pitkälle edennyttä munuaisvikaa on vaikea hoitaa. Mystillä esiintyy mm. sisälle pissailua silloin tällöin. Samalla viljeltiin taas pissanäyte. Tuloksia soittelen sormet ristissä huomenna.

22.9 Anaalirauhasvaivat kadonneet

Pistin merkille, että Mystiä ennen niin kovasti vaivanneet anaalirauhaset eivät ole vaivanneet sitten barffauksen aloittamisen jälkeen. 

Rapsuttelua ja tassujen pureskelua on sen sijaan yhä. Ehkä hiukan vähemmän kuin ennen, mutta on kuitenkin. Huomenna rokotuksiin. Kysyn siellä lääkärin mielipidettä Mystin iho-ongelmista.

17.9 Virtsan pH:n mittaus

Mittasin tänään ph:n Mystin ensimmäisestä aamupissasta. Pissa näytti sopivan laimealta ja sitä se myös ph testin mukaan oli. Kallistui jopa enemmän vitoseen kuin seiskaan, joten nyt täytyykin olla tarkkana, ettei virtsa vain pääse liian happamaksi. Kalsiumoksalaattikiteistä onkin sitten paljon hankalampi päästä eroon kuin näistä struviittikiteistä. Ja kontrollinäytteen vien ensi viikolla lekuriin joka tapauksessa.

Soitin eilen eläinlääkärille ja pyysin häntä ottamaan Mystiltä lisäksi verikokeen, joka kertoo onko koiralla munuaisten vajaatoimintaa. Pissaongelmien ja kiteiden kanssa on kuitenkin painuttu nyt jo reilu puoli vuotta. Lisäksi Mysti pitää selkäänsä välillä kyyryssä, ekä tykkää siitä että alaselkää painellaan. Tästä samasta kohdastahan hieroja on löytänyt niitä jännitteitä, joten itse en usko kyseen olevan mistään sen vakavammasta. Toisaalta alkavan munaisvian oireet ovat epämääräisiä ja koska asian voi helposti tarkistaa verikokeella, niin miksikäs ei.

16.9 Rapsuttelu jatkuu

Viides päivä ilman naudanlihaa ja rapsuttelu jatkuu edelleen. Täytynee ottaa eläinlääkärissä allergiatestit, mikäli rapsuttelu ei tässä parin kuukauden sisällä hellitä.

Lisäksi yön aikana (tai aamulla?) Mysti oli pissannut lattialle ison keltaisen lätäkön. Huomasin pissat vasta palatessani kotiin n. kahden aikoihin. Mysti ei edes juonut illalla erityisen paljon vettä, eli huono juttu.  Saattaisi viitata taas kiteisiin tai sitten mahdolliseen tulehdukseen. Mystihän sai ruuassa viikonloppuna poroa, jonka magnesiumpitoisuus on huomattavan korkea kanaan verrattuna. Olisikohan siinä vika? No, huomenaamulla täytyy ottaa virtsasta ph. Keskiviikoksi olen myös varannut Mystille rokotusajan ja vien kontrollivirtsanäytteen tutkittavaksi eläinlääkärille samalla. Mutta takaisin nappulaan emme kyllä enää vaihda.

13.9 Sittenkin stressirapsuttelua?

Olen ajatellut Mystin rapsuttelun johtuvan ruuasta. Tänään tapahtui kuitenkin seuraavaa. Mies oli juonut kaapista eilen ostamani litran maitoa. Oma aamuni ei lähde käyntiin ilman kahvia, mutta toisaalta inhoan mustaa kahvia. Totta kai maidon katoaminen rupesi ärsyttämään. Kävin vähän avautumassa vielä nukkuvalle avokillenikin asiasta. Tuossa vaiheessa Mysti katosi. Etsin sitä asunnosta ja lopulta se löytyi Leon pediltä. Mysti oli mennyt sinne Leon kylkeen kyhjöttämään. Ensimmäinen kerta kun näen Mystin hakevan turvaa Leosta ja koirat ovat eläneet saman katon alla kolme ja puoli vuotta.  

Sitten rupesin pohtimaan asiaa tarkemmin. Mysti ei ole ennen reagoinut käytökseeni tuolla tavalla. Jos olen ihan itkuksi pistänyt Mysti on kyllä hädissään tullut lohduttamaan, mutta muut kiukustumiseni se on yleensä jättänyt omaan arvoonsa. Nyt kuitenkin Mysti aloitti rapsuttelun ja itsensä pureskelun heti kohta tilanteen lauettua, eli kun itse rauhoituin. Kun kelasin tässä viimeistä kahta viikkoa taaksepäin, tajusin että olen ollut koko kaksi viikkoa melko lailla masentunut, väsynyt, ärtynyt tai vihainen. Mielialani johtuvat siitä että kaksi viikkoa sitten menetin työni, kiitos tämän ihanan talouskriisin. Koiriin en ole pahaa mieltäni purkanut, mutta tokihan nuo mielialani vaistoavat. Mystin rapsutteluoireet ovat alkaneet kutakuinkin vajaa kaksi viikkoa sitten... Sen sijaan että Mysti olisi allerginen, se ilmeisesti onkin siis stressaantunut.

Tilanne on hyvin pattimainen. En voi oikein omaa mielialaani saada väkipakolla kohoamaan. Ja kaikkihan sen tietävät, että koirille on ihan turha esittää jotain muuta kuin mitä on. Ajatus siitä, että minä itse olen koirani oireiden aiheuttaja tuntuu silti hirveältä.  Koska nämä ovat mutu pohdintaa, jätän siltikin jatkossa ruuasta myös sen naudanlihan pois.  Parin viikon sisällä Mysti on vietävä rokotuksiin, joten jos tilanteeseen ei ole tullut tuohon mennessä muutosta, keskustelen asiasta Mystin oma lääkärin kanssa.

12.9 Raakaruokaostoksilla

Kävin hakemassa eilen Murren Murkinasta Mystille lisää jauhettuja kanansiipiä. Samalla kerroin myyjälle Mystin rapsuttelusta ja kysyin häneltä vinkkejä mistä ruoka-aineesta kutina saattaisi mahdollisesti johtua. Asiantunteva myyjä osasi kertoa, että porkkana ja herneet ovat yleisesti koirien keskuudessa niitä huonommin siedettyjä vihanneksia. Ne siis jätetään seuraavista kasvissoseista pois. Myyjä ei kuitenkaan uskonut kutinan johtuvan näistä vihanneksista, vaan naudanluista joita Mysti on nakertanut tässä aika ahkeraan. Nyt siis myös naudanluut poistuivat Mystin ruokalistalta.

Keskustelin myyjän kanssa pitkään Mystin nykyisestä barf ruokavaliosta, sekä ruuan ainesosien suhteista. Myyjä suositteli lihaluumassan päivittäisen annoksen vähentämistä 120 grammasta 100 grammaan, koska Mystin uloste on turhan kiinteää ja Mysti ponnistelee kakatessaan turhan paljon. Tuo parikymmentä grammaa korvataan toisena päivänä kalkkunan jauhelihalla ja toisena poron rasvaisella lihalla, jota ostin kokeeksi pienen köntin. Poron lihalla on tarkoitus tehdä ruuasta tuhdinpaa. Mikäli poronliha sopii Mystille, olen ajatellut vaihtaa jauhetut kanansiivet jauhettuun poron lihaluumassaan pikkuhiljaa. Poron liha on sekä rasvaisempaa että myös eettisempää. Kasvissyöjänä en mielelläni syöttäisi koirallenikaan tehotuotettua lihaa, jos eettisempääkin lihaa on saatavilla.

10.9. Uusia ongelmia. Koira kutisee

Ongelmat oikean ravinnon löytämisessä sen kun jatkuvat. Nyt kun viimein sain struviittikiteet kuriin, ainakin toistaiseksi, on Mysti aloittanut itsensä rapsuttelun ja tassujen pureskelun. Se on tehnyt sitä aikaisemminkin jossain määrin,mutta yleensä ainakin tassujen pureskelu on tapahtunut treenien/kisojen jälkeen, jolloin olen olettanut Mystin purkavan stressiään. Koska Mysti on syönyt aikaisemmin kuivamuonaa, ajattelin rapsuttelun luonnollisesti johtuvan viljasta, mutta nyt barffaukseen siirryttyä rapsuttelu on sen kuin lisääntynyt. Itsevalmistamassani kasvissoseessa on ollut kasviksia aika laidasta laitaan, joten oireiden aiheuttaja saattaisi löytyä sieltä. Lihana olen käyttänyt  broileria, jonka pitäisi olla yleisesti hyvin siedettyä lihaa myös allergiapotilailla. Uskon siis että syy on jossakin kasviksessa. Seuraava kasvissose täytynee tehdä ihan vain salaatista, katsoa miten Mysti reagoi ja lisätä kasviksia ruokavalioon pikkuhiljaa. Saimme myös Vantaan agilitykisoista Virbacin megaderm rasvahappovalmistetta iho-oireiden hoitoon ja ennaltaehkäisyyn, jota annoin eilen Mystille ensimmäistä kertaa. Toivotaan että olisi apua. Voi kun nyt jostain löytyisi se toimiva ruoka. Huokaus. 

1.9. pH:n tarkistus virtsasta

Ensimmäinen virtsan ph:n mittaus apteekista ostetuilla ph-liuskoilla. Hiukan jännitti, koska minulla ei ollut oikein mitään käsitystä siitä oliko dl-metioniinin ja c-vitamiinin suhde ruuassa oikea. Näköjään oli, koska virtsan ph oli pysynyt kutosessa. Jee!

25.8 Ensimmäinen aamu ensimmäisen barfaterian jälkeen

Aamulla heräsin tarkistamaan onko Mysti vielä hengissä. Olihan se. Eilisetkasvismössöt ja kanansiivetkin pysyivät masussa. HymyEdes minkäänlaisia oireita vatsanväänteistä ei ollut havaittavissa ja ulostekin oli normaalia, paitsi että sitä oli vähän. Hyvältä siis näyttää. Aamulla annoin jälleen uuden kasvismössöaterian ja illalla sitten taas siipiä agilitytreenien jälkeen.

 24.8 Mystin Ensimmäinen barf ateria:

Ilta-ateria  klo 17

Monitoimikoneella soseutettu kasvismössö + hieman hienonnettua lohta, rypsiöljyä ja raaàn kananmunan keltuainen. Mukaan ripaus c-vitamiinia ja dl-metioniinia. Annostus n. 120 g.

Ilta/yöateria

Jauhettuja broilerin siipiä n. 100 g sekä n. 20 g kasvissosetta. Lisäksi Mysti sai aterioiden välillä hieman piimää ja maitohappobakteereja tasapainoittamaan vatsan toimintaa. Nyt sitten katsellaan ja odotellaan tuleeko ensi yönä ripulit matolle. Apteekista ostetuilla pH-liuskoilla tarkistellaan virtsan happamuuden heilahteluja sitten loppuviikosta.

Viheliäiset struviittivirtsakiteet

Mystin kanssa on taisteltu struviittikiteiden kanssa loppukeväästä 2009 alkaen. Jonkinsortin pissatulehduksiakin on aina silloin tällöin ollut. Kyseessä ei ole ollut mikään ohimenevä vaiva, vaan ilmeisesti koiralla on todella taipumusta kiteisiin, koska niitä on aina löytynyt virtsasta niin paljon, välillä ihan tulehdukseen asti.

Kiteitä on liuotettu eläinlääkäristä saatavalla Royal caninin S/O erikoisruualla ja tällä ruualla kiteet pysyivätkin kurissa. Kuivamuonan syöttämisessä oli vain monta ongelmaa. Yksi on ko. erikoisruuan erittäin suolainen hinta: 22 € kahden kg:n säkki. Toinen ongelma on Mystin vilkas aineenvaihdunta. Nappulat menivät sisään ja tulivat ulos. Ruokaa piti syöttää järkyttäviä määriä. Ja kolmas ongelma oli sitten se, että Mystillä on tapana ahmia ruokansa. Tuntui mahdottomalta yhtälöltä syöttää kiteiden hoitoon tarkoitettua ruokaa koiralle riittävästi, ilman että tuo porsas meinasi jokaisen ruokailun jälkeen tukehtua ja ilman että omistaja olisi mennyt jonkin sortin vararikkoon.

Sen jälkeen kun kiteet havaittiin, olen istunut tuntitolkulla ihmeellisen internetin maailmassa etsimässä tietoa struviittikiteisiin taipuvaisen koiran ruokavaliosta. Netistä tietoa on löytynyt paljon kiitettävämmin kuin eläinlääkäriltä mikä on mielestäni varsin kummallista. Luulisi eläinlääkäreilläkin olevan jonkin sortin kokemusta asiasta, varsinkin kun kiteet ovat tänä päivänä varsin yleinen ongelma pikkukoirien keskuudessa. Eläinlääkärien ainoa neuvo kiteiden hoitoon tuntuu kuitenkin olevan nuo kyseiset eläinlääkärin erikoisruuat.

Sinänsä liuotusruuan syöttäminen on kuitenkin varsin yksinkertainen vaihtoehto, koska ko. ruoka pitää koiran ph: n keinotekoisesti normaalilla tasolla ja lisäksi ruoka on sen verran "suolaista" että myös koiran riittävästä nesteensaannista tulee huolehdittua samalla. Mikäli struviittikiteisiin taipuvaiselle koiralle syötetään jotakin muuta ravintoa,  tulee omistajan myös perehtyä tarkoin siihen mitä koiralle kannattaa syöttää ja mitä ei, sekä siihen että syöttää eri ravintoaineita oikeissa suhteissa. Vähemmällä vaivalla siis aivan varmasti pääsee kun syöttää kiltisti vain niitä eläinlääkärin liuotusruokia.

Itse syötin Mystille parin kuukauden S/O kuurin jälkeen liuotusruuan kotiruokavaihtoehtona muutaman viikon tällä kyseisellä eläinlääkärin ohjeella valmistettua "pullamössöruokaa":

115 g naudan raakaa jauhelihaa

2 kuppia valkoista riisiä

1 kovaksi keitetty kananmuna

3 palaa valkoista leipää

5 g kalsiumkarbonaattia

Tämä annostus riitti Mystille (6kg) n. kahdeksi päiväksi. Lisäksi lisäsin ruokaan vielä karpaloita virtsateiden terveyttä ylläpitämään sekä runsaasti vettä. Tässä kohtaa täytyy todeta että kalsiumkarbonaattijauhetta ei haettukaan noin vaan apteekin hyllyltä, vaan siihen piti olla oikein eläinlääkärin resepti. Asia joka ei minulle ihan auennut, kun samaa tavaraa myytiin kuitenkin reseptivapaina tabletteina ihan hyllyssä. Tällä ruualla kiteet kuitenkin pysyivät edelleen kurissa, mutta harrastuskoiralle ruoka oli ehdottomasti liian köykäistä, enkä ruuan ravintopitoisuudestakaan mene sanomaan mitään...

Siirtyminen barffiin

Ryhdyin miettimään jotain muuta, vaihtoehtoista ruokintatapaa. Asiaa tutkittuani, sain selville että barffaus olisi auttanut monta samasta vaivasta kärsivää. Totta kai struviittikiteisiin taipuvaisen koiran barf ruokinta poikkesi myös jonkin verran tavallisesta barf ruokinnasta. Tämä oli asia, joka kauhistutti minua kaikkein eniten, sillä barffaus tuntui jo sellaisenaan varsin aikaa vievältä ja vaikealta ruokintavaihtoehdolta. Ja varsinkin ne luut. Entä jos Mysti tukehtuisi niihin?

Koska en onnistunut löytämään positiivisia kokemuksia vaivan hoidosta ruokavalion avulla miltään muulta taholta, ryhdyin opiskelemaan barffausta. Siinä sivussa etsin tietoa ruoka-aineista, jotka kiteille altistivat. Tässä kohtaa täytyy todeta, että voi siunattu internet. HymyTarpeeksi internetissä pyörittyäni, minulle selvisi ensinnäkin että proteiinien ja magnesiumin määrä pitäisi pitää struviittikiteisiin taipuvaisella koiralla ruuassa suht alhaisena. Tummat viljat, merilevä, sisäelimet ja naudanliha ovat muiden muassa ruoka-aineita joiden käyttöä ruokinnassa tulee pitää silmällä. Kokonaan niitä ei teitenkään saa ruokavaliosta poistaa, mutta liiallinen määrä on haitallista ja saattaa saada kiteet taas paukkumaan. Toinen vielä tätäkin tärkeämpi tieto oli, että struviittikiteistä kärsivällä koiralla virtsan pH on liian emäksinen. Jotta struviittikiteiden muodostumisolosuhteet saataisiin mahdollisimman epäsuotuisiksi, tulee virtsan pH siis saada happamammaksi. Tämän lisäksi ensisijaisen tärkeää struviittikiteiden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa on, että koiran virtsa pysyy tarpeeksi laimeana, jolloin olosuhteet kiteiden muodostumiselle ovat mahdollisimman epäsuotuisat.

Näillä ohjeilla ryhdyin siis rakentamaan Mystille sopivaa Barf ruokavaliota. Suurimman haasteen asetti tuo proteiinien alhainen määrä kun tarkoituksena oli kuitenkin suunnitella aktiivisen agilitykoiran ruokavaliota. Päätin pyrkiä käyttämään ruuassa vain korkealaatuisia proteiininlähteitä ja samalla lisätä ruuan energiapitoisuutta rasvan määrää nostamalla. Internetin keskustelupalstoilta sain kohtalotovereiltani vinkkiä että virtsan happamoittaminen onnistuisi c-vitamiinin ja dl-metioniinin avulla. Annostelun suhteen en ole onnistunut vielä löytämään mitään vedenpitävää ohjetta. Itse ajattelin aloittaa varovaisesti ja lisätä c-vitamiinia ja dl-metioniinia sitten tarpeen mukaan. Mikäli virtsa happamoituu liikaa, voi seurauksena nimittäin olla ne toiset, paljon ikävämmät kiteet, eli kalsiumoksalaattikiteet. Edellämainittujen kiteiden hoito onkin jo sitten huomattavasti hankalampaa kuin struviittikiteiden. Koiran riittävä nesteensaanti on kaiken A ja O. On tärkeää että koira juo paljon ja riittävän usein. Olenkin heti kiteiden löydyttyä lisännyt Mystin ruokaan runsaasti vettä. Mysti on aina ollut huono juomaan, joten olen lisäksi lisännyt veteen muutaman tipan rypsiöljyä tai mustikkakeittoa ja jo on ruvennut vesikin maittamaan. Silmänisku

Ja sitten ei muuta kuin Barffaamaan!

Lihaisiksi luiksi päätin hankkia kanansiipiä niiden hyvän sulavuuden ja alhaisen magnesiumpitoisuuden vuoksi. Mystin ahmimistaipumuksesta johtuen ostin kanansiivet kuitenkin jauhettuna. Kasvisosetta varten hankin jäävuorisalaattia, kurkkua, + pakastettua karpaloa ja herne, kaali, porkkanaa sekä ruusunmarjasosetta. Ennen ensimmäistä Barf päivää Mysti joutui suureksi harmikseen olemaan yhden päivän paastolla, jotta viljapohjaiset nappulat poistuisivat kunnolla elimistöstä.